Wat: tip voor als je broodrooster kortsluiting maakt | Moeilijkheidsgraad: beginners | Wat heb je nodig?: je handen |
Wat kost het?: een minuutje van je tijd | Voor wie: iedereen met een broodrooster

Maakt je toaster kortsluiting? Of wil je dit voorkomen?

Lees dan dit stukje. Onze reparateur Phil gaf deze tip nadat hij er weer eens een onder handen kreeg waar niets mee mis was.

“Thuis gaf het apparaat toch echt kortsluiting.”

Tip: schud je broodrooster (rechtop)!

Vrij vaak komen mensen met hun broodrooster langs, waar, eenmaal aangekomen bij het Repair Café, niets mis mee lijkt te zijn. Hoe kan dat? Thuis gaf het apparaat toch echt kortsluiting, maar heeft zichzelf onderweg gerepareerd, schuddend in de tas of doos.

Zo kan dat gebeuren: soms zit er een broodkruimel klem tussen de gloeidraadjes. Als deze verkoolt, geleidt hij de stroom en kan zo kortsluiting geven.
Dus: schud je broodrooster zodat de kruimels in het opvangbakje vallen en leeg het opvangbakje voordat het vol zit.

Let op: de toaster nooit op zijn kop houden, want daarmee kun je meer kruimels tussen de gloeidraden vangen.

Tip van Repair Café Jeltje: gebruik citroenzuur om je apparaten te ontkalken

Wat is kortsluiting eigenlijk?

Op Wikipedia lees je het hele verhaal, waar dit een korte samenvatting van is. Elektrische stroom volgt de weg van de minste weerstand. De weerstand in de verschillende delen van een elektrisch systeem is daarom meestal zo ingericht dat de stroom loopt via de paden die daarvoor bedoeld zijn; de stroom wordt dan als het ware door de onderlinge verschillen in weerstand ‘in goede banen geleid’.

Tip van Repair Café Jeltje: gebruik citroenzuur om je apparaten te ontkalken

Illustratie: iceeet

Bij kortsluiting ontstaat er een nieuwe verbinding (in het geval van de broodrooster een verkoolde kruimel of stof) tussen twee punten in parallelschakeling met de rest van het elektrisch circuit. Daarvan is de weerstand (veel) lager dan die van het overige circuit. Hierdoor zal naar verhouding veel meer stroom door deze nieuwe verbinding gaan lopen, en omdat het een parallelschakeling betreft, wordt bovendien de equivalente weerstand van het hele circuit veel lager.
Als gevolg hiervan kan de stroomsterkte tussen de twee polen van de spanningsbron erg hoog worden, wat weer een sterke warmteontwikkeling veroorzaakt. Deze warmte kan de draden doen doorsmelten, en alles wat in contact komt met de draden (zoals het isolatiemateriaal) kan in brand vliegen.

Met een goede aardlekschakelaar (en dus ook een geaard stopcontact!) voorkom je dat de boel in brand vliegt. Met het op tijd schudden van je broodrooster en het legen van het opvangbakje voorkom je de kortsluiting helemaal.

Schud je broodrooster zodat de kruimels in het opvangbakje vallen en voorkom kortsluiting.

Let op: nooit op zijn kop houden, want daarmee kun je meer kruimels tussen de gloeidraden vangen.

Foto’s: Lucy Lambriex en pixabay