Over Repair Café Jeltje

Zo werkt het!

Elke eerste vrijdag van de maand daarna staan we weer voor je klaar.

Kom je spullen laten repareren bij Repair Café Jeltje in Amsterdam Oud West en leer zelf ook hoe dat kan! Op elke eerste vrijdagavond van de maand, tussen 19 en 22 uur, kun je een ervaren vrijwilliger assisteren bij de reparatie van jouw kapotte spullen. Denk aan een oude klok, speelgoed, staafmixer of jurk, maar ook een houten meubelstuk of mechanisch of electronisch apparaat maakt kans op een tweede leven.

De reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage die je ter plekke kunt voldoen. Dat kan contact of met een Tikkie. Van dit geld worden onder meer gereedschap en materialen aangeschaft waardoor er weer andere mensen geholpen kunnen worden.

Na achten minder wachten
Meestal is het na 20 uur rustiger.

Ingang alleen via de voordeur van Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106-N.

Bezoekers van Repair Café Jeltje ligt op de grond om zijn magnetron te helpen repareren
vrijwilliger Annemarije soldeert een elektrische tandenborstel

De reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage

Repair Café Jeltje is een van de vele honderden in Nederland en zelfs wereldwijd is het initiatief breed opgepikt. Op de landelijke Repair Café-website lees je meer over de achtergrond en vind je alle andere Repair Cafés en hun openingstijden. Zo is in Amsterdam Oud-West nog een Repair Café, dat elke derde vrijdag van de maand open is van 14 – 17 uur. Handig als je niet kunt wachten tot wij weer open zijn!

Waarom naar het Repair Café?

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. We repareren niet meer want ‘hoe ging dat ook alweer’? Bovendien maken fabrikanten het steeds moeilijker om hun spullen te repareren door schroeven te vervangen door kliksystemen, die haast niet meer open te krijgen zijn.
In het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis overgedragen van vrijwilliger op bezoeker. Spullen kunnen langer worden gebruikt en hoeven niet te worden weggegooid. Daardoor zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken en wordt de CO2-uitstoot beperkt.
In het Repair Café leer je anders naar je spullen kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Ook de charme van een zichtbaar gerepareerd object kan ontdekt worden. Het Repair Café wil bijdragen aan een mentaliteitsverandering die mensen enthousiast maakt voor een duurzame samenleving.
Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Waarom heet het Repair Café Jeltje?

Repair Café Jeltje maakt gebruik van de prachtige ruimte van Buurtsalon Jeltje en we vinden het mooi deze naam ook te gebruiken. De buurtsalon dankt haar naam aan de lokatie: ze kijkt uit op het Jeltje de Bosch Kemperpad op het WG-terrein. En naar haar is de Buurtsalon vernoemd.

Jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916) was maatschappelijk actief als voorvechtster van vrouwenrechten. Voor haar inspanningen werd ze geridderd en later bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1906). Lees verder op de website van Buurtsalon Jeltje.

Buurtsalon Jeltje is ook te huur en is zeer geschikt voor een workshop, vergadering of een feest.

Blijf op de hoogte van de andere activiteiten van de Buurtsalon en meld je hier aan voor hun nieuwsbrief.

Word ook vrijwilliger

Wij hebben al heel veel vrijwilligers, maar wil je ook leren repareren? Of kun je iets heel goed en wil je daar graag een ander mee helpen en het hem of haar leren?
Meld je aan:

Ik meld me aan!

Foto’s: iStockphoto en Pixabay