Over Repair Café Jeltje

Zo werkt het!

Kom je spullen laten repareren bij Repair Café Jeltje in Amsterdam Oud West en leer zelf ook hoe dat kan! Op elke eerste vrijdagavond van de maand, tussen 19 en 22 uur, kun je een ervaren vrijwilliger assisteren bij de reparatie van jouw kapotte spullen. Denk aan je favoriete schemerlamp, een knuffel die een oog kwijt is, keukenmachines, speelgoed, staafmixer of jurk, maar ook een houten meubelstuk en elk ander mechanisch of elektronisch apparaat maakt kans op een tweede leven.

Repareren is toch iets voor oude mannen?

Zeker. Repareren is óók iets voor oude mannen. En vrouwen, omdat zij dit van huis uit hebben meegekregen. Maar gelukkig ontdekken ook steeds meer jonge mensen en zelfs kinderen hoe leuk het is om te doen. Ontdek ook dat repareren vooral gaat om een denkwijze, een nieuwsgierige houding en een beetje lef. Dan kom je al een heel eind! 

De reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage

Bezoeker van Repair Café Jeltje betaalt haar bijdrage met een Tikkie

Vrijwillige bijdrage voor materialen en lekkers

Al onze fiksers werken als vrijwilliger en de reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage die je ter plekke kunt voldoen. Je betaalt zo veel als je kunt missen. Dat kan contant in de donatiepot of met een Tikkie. Van dit geld kopen we onder meer gereedschap en materialen en iets lekkers voor de avonden.

Kun je iets extra’s missen voor de huur?

Als je iets meer kunt missen voor de huur is dat geweldig, want de gemeente subsidieert per januari 2023 helaas geen huur meer van buurtkamers. Dit maakt ons voortbestaan lastiger, maar we doen er alles aan om gewoon door te gaan.

Ingang alleen via de voordeur van Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106-N, Amsterdam Oud-West.

Twee jonge vrouwen werken aan een reparatie tijdens een avond van Repair Café Jeltje in Amsterdam West.

Ontdek ook dat repareren vooral gaat om een denkwijze, een nieuwsgierige houding en een beetje lef. Dan kom je al een heel eind! 

Kun je iets extra’s missen voor de huur? Heel graag!

Bezoekers van Repair Café Jeltje ligt op de grond om zijn magnetron te helpen repareren
Reparateur en bezoeker kijken samen in kapotte oven

Onderdeel van een grote beweging

Repair Café Jeltje is een van de vele honderden in Nederland en zelfs wereldwijd is het initiatief breed opgepikt. Op de landelijke Repair Café-website lees je meer over de achtergrond en vind je alle andere Repair Cafés en hun openingstijden. Zo is in Amsterdam Oud-West nog een Repair Café, dat elke derde vrijdag van de maand open is van 14 – 17 uur. Handig als je niet kunt wachten tot wij weer open zijn!

Waarom naar het Repair Café?

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. We repareren niet meer want ‘hoe ging dat ook alweer’? Bovendien maken fabrikanten het steeds moeilijker om hun spullen te repareren door schroeven te vervangen door kliksystemen, die haast niet meer open te krijgen zijn.
In het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis overgedragen van vrijwilliger op bezoeker. Spullen kunnen langer worden gebruikt en hoeven niet te worden weggegooid. Daardoor zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken en wordt de CO2-uitstoot beperkt.
In het Repair Café leer je anders naar je spullen kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Ook de charme van een zichtbaar gerepareerd object kan ontdekt worden. Het Repair Café wil bijdragen aan een mentaliteitsverandering die mensen enthousiast maakt voor een duurzame samenleving.
Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Waarom heet het Repair Café Jeltje?

Repair Café Jeltje maakt gebruik van de prachtige ruimte van Buurtsalon Jeltje en we vinden het mooi deze naam ook te gebruiken. De buurtsalon dankt haar naam aan de lokatie: ze kijkt uit op het Jeltje de Bosch Kemperpad op het WG-terrein. En naar haar is de Buurtsalon vernoemd.

Jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916) was maatschappelijk actief als voorvechtster van vrouwenrechten. Voor haar inspanningen werd ze geridderd en later bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1906). Lees verder op de website van Buurtsalon Jeltje.

Buurtsalon Jeltje is ook te huur en is zeer geschikt voor een workshop, vergadering of een feest.

Blijf op de hoogte van de andere activiteiten van de Buurtsalon en meld je hier aan voor hun nieuwsbrief.

Word ook vrijwilliger

Wij hebben al heel veel vrijwilligers, maar kun je iets heel goed en wil je dit graag aan een ander leren? Denk aan de reparatie van lampen, het fiksen van een gat in een spijkerbroek, haperende computers aan de praat krijgen of ben je expert op het gebied van een specifiek apparaat? 

Misschien wil je zelf leren repareren onder begeleiding van een ervaren reparateur?

 

Meld je aan:

Ik meld me aan!

Foto’s: Lucy Lambriex