Over Repair Café Jeltje

Zo werkt het!

Kom je spullen laten repareren bij Repair Café Jeltje en leer zelf ook hoe dat kan! Op elke 1e vrijdagavond van de maand kun je een ervaren vrijwilliger assisteren bij de reparatie van jouw kapotte spullen. Je favoriete schemerlamp, een knuffel die een oog kwijt, staafmixer of jurk, maar ook een houten meubelstuk maakt kans op een tweede leven.

Repareren kan je leren

Repareren is niet alleen iets voor oude mannen. Steeds meer jonge mensen en kinderen ontdekken hoe leuk het is. Repareren gaat vooral om een nieuwsgierige houding en een beetje lef. Dan kom je al een heel eind! 

De reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage

Bezoeker van Repair Café Jeltje betaalt haar bijdrage met een Tikkie

Vrijwillige bijdrage voor materialen en lekkers

Al onze fiksers werken als vrijwilliger en de reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage die je ter plekke kunt voldoen. Je betaalt zo veel als je kunt missen. Dat kan contant in de donatiepot of met een Tikkie. Van dit geld kopen we onder meer gereedschap en iets lekkers voor de avonden.

Ingang alleen via de voordeur van Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106-N, Amsterdam Oud-West.

Twee jonge vrouwen werken aan een reparatie tijdens een avond van Repair Café Jeltje in Amsterdam West.

Ontdek ook dat repareren vooral gaat om een denkwijze, een nieuwsgierige houding en een beetje lef. Dan kom je al een heel eind! 

Bezoekers van Repair Café Jeltje ligt op de grond om zijn magnetron te helpen repareren
Reparateur en bezoeker kijken samen in kapotte oven

Onderdeel van een grote beweging

Repair Café Jeltje is een Nederlands initiatief dat wereldwijd is opgepikt. Op de landelijke Repair Café-website lees je meer over de historie en vind je andere Cafés en hun openingstijden. Zo is in Amsterdam Oud-West nog een Repair Café, dat elke derde vrijdag van de maand open is van 14 – 17 uur. Handig als je niet kunt wachten tot wij weer open zijn!

Waarom naar het Repair Café?

Het Repair Café laat zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. We repareren niet meer want ‘hoe ging dat ook alweer’ Bovendien maken fabrikanten het steeds moeilijker om hun spullen te repareren door schroeven te vervangen door kliksystemen, die haast niet meer open te krijgen zijn.

In het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis overgedragen. Spullen gaan langer mee en hoeven niet te worden weggegooid. Dus zijn er minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken en wordt de CO2-uitstoot beperkt.

Zo leer je anders naar je spullen kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Of de charme van een zichtbaar gerepareerd object kan ontdekt worden. Dit draagt bij aan een mentaliteits-verandering die mensen enthousiast maakt voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Waarom heet het Repair Café Jeltje?

Repair Café Jeltje maakt gebruik van de prachtige ruimte van Buurtsalon Jeltje en we vinden het mooi deze naam ook te gebruiken. De locatie kijkt uit op het Jeltje de Bosch Kemperpad – naar haar is de Buurtsalon vernoemd.

Jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916) was maatschappelijk actief als voorvechtster van vrouwenrechten. Voor haar inspanningen werd ze geridderd en later bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1906). Lees verder op de website van Buurtsalon Jeltje.

Buurtsalon Jeltje is ook te huur en is zeer geschikt voor een workshop, vergadering of een feest.

Blijf op de hoogte van de andere activiteiten van de Buurtsalon en meld je hier aan voor hun nieuwsbrief.

Word ook vrijwilliger

Kun je iets heel goed en wil je dit graag aan een ander leren? Denk aan de reparatie van lampen, het fiksen van een gat in een spijkerbroek, haperende computers aan de praat krijgen… of wil je zelf leren repareren onder begeleiding van een ervaren reparateur?

 

Ik meld me aan!

Foto’s: Lucy Lambriex