Over Repair Café Jeltje

We gaan weer open!

Het gaat allemaal wel een beetje anders dan voorheen, maar naast repareren, zal het bij ons altijd gaan om leren en ontmoeten. Daarom mogen de bezoekers samen met de reparateurs in de zaal. We volgen daarbij de regels van de Buurtsalon (en het RIVM) en zullen samen met jou zorgen dat er nooit te veel mensen op elkaar komen te zitten.

Normaal gesproken vragen we je gezin mee te brengen maar nu is het vriendelijk verzoek aan de bezoeker: kom alleen! Er mogen namelijk maximaal 16 mensen tegelijk in de grote ruimte. We starten met team van zeven reparateurs (vijf voor spullen, twee voor textiel). In de hal is een wachtruimte voor enkele personen en de gastvrouw verzorgt de innerlijke mens, dus vervelend wordt het wachten niet! 

Wij zorgen voor een veilige omgeving. Van jou vragen we wat extra geduld en medewerking:

Kom alleen
En blijf thuis als je koorts hebt of veel hoest of niest.

Houd 1,5 m afstand tot elkaar en er is eenrichtingsverkeer 
Aan de voorkant, op een Eerste Helmersstraat 106-N kom je binnen en aan de achterkant ga je er na de reparatie weer uit. Volg de pijlen op de vloer en houd 1,5 meter afstand tot elkaar.

Handen desinfecteren en in de hal wachten
Bij binnenkomst desinfecteer je je handen. In de hal vangen we je op, krijg je instructies en doen we de intake. Er zijn enkele stoelen waar je zo nodig kunt wachten. Bij te grote drukte vragen we je later terug te komen.

Laat je e-mailadres en telefoonnummer achter
Hoewel we er samen alles aan gaan doen besmetting te voorkomen, willen we je vragen bij de intake je e-mailadres én je telefoonnummer achter te laten. Zo kunnen we je benaderen mocht er toch een besmetting blijken te zijn.

Ontsmetten objecten

Je ontsmet zelf je apparaat of ander object voordat de reparateur ermee aan de slag gaat. Wij zorgen voor de nodige middelen. Het is een mooi moment om aan de reparateur te vertellen waar het aan scheelt en hoe het is gekomen.

Was je textiel
Kom je voor een kledingreparatie, zorg dan dat deze goed gewassen is met wasmiddel, liefst op een hoge temperatuur.

Er is voorverpakt lekkers en de koffie en thee worden voor je ingeschonken. We zorgen zoals altijd voor wat snoeperij en koffie en thee. Gelieve zelf geen taart of cake mee te brengen.

Ga thuis naar de WC
Mocht je toch naar de WC willen gaan, maak dan na gebruik de WC-bril en kraan even schoon. Schoonmaakmiddel is aanwezig.

Na achten minder wachten
Meestal is het na 20 uur rustiger.

Je vrijwillige bijdrage mag contant
Maar je mag ook via een Tikkie betalen.

Kom je spullen laten repareren bij Repair Café Jeltje in Oud West en leer zelf ook hoe dat kan! Op elke eerste vrijdagavond van de maand, tussen 19 en 22 uur, kun je een ervaren vrijwilliger assisteren bij de reparatie van jouw kapotte spullen. Denk aan een oude klok, speelgoed, staafmixer of jurk, maar ook een houten meubelstuk of mechanisch of electronisch apparaat maakt kans op een tweede leven.

De reparaties gebeuren op basis van een vrijwillige bijdrage die je ter plekke kunt voldoen. Van dit geld worden onder meer gereedschap en materialen aangeschaft waardoor er weer andere mensen geholpen kunnen worden.

Repair Café Jeltje is een van de vele honderden in Nederland en zelfs wereldwijd is het initiatief breed opgepikt. Op de landelijke Repair Café-website lees je meer over de achtergrond en vind je alle andere Repair Cafés en hun openingstijden. Zo is in Amsterdam Oud-West nog een Repair Café, dat elke derde vrijdag van de maand open is van 14 – 17 uur. Handig als je niet kunt wachten tot wij weer open zijn!

Repair Café Jeltje is 1 oktober open (19 - 22 uur)

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Waarom naar het Repair Café?

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. We repareren niet meer want ‘hoe ging dat ook alweer’? Bovendien maken fabrikanten het steeds moeilijker om hun spullen te repareren door schroeven te vervangen door kliksystemen, die haast niet meer open te krijgen zijn.
In het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis overgedragen van vrijwilliger op bezoeker. Spullen kunnen langer worden gebruikt en hoeven niet te worden weggegooid. Daardoor zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken en wordt de CO2-uitstoot beperkt.
In het Repair Café leer je anders naar je spullen kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Ook de charme van een zichtbaar gerepareerd object kan ontdekt worden. Het Repair Café wil bijdragen aan een mentaliteitsverandering die mensen enthousiast maakt voor een duurzame samenleving.
Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Waarom heet het Repair Café Jeltje?

Repair Café Jeltje maakt gebruik van de prachtige ruimte van Buurtsalon Jeltje en we vinden het mooi deze naam ook te gebruiken. De buurtsalon dankt haar naam aan de lokatie: ze kijkt uit op het Jeltje de Bosch Kemperpad op het WG-terrein. En naar haar is de Buurtsalon vernoemd.

Jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916) was maatschappelijk actief als voorvechtster van vrouwenrechten. Voor haar inspanningen werd ze geridderd en later bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1906). Lees verder op de website van Buurtsalon Jeltje.

Buurtsalon Jeltje is ook te huur en is zeer geschikt voor een workshop, vergadering of een feest.

Blijf op de hoogte van de andere activiteiten van de Buurtsalon en meld je hier aan voor hun nieuwsbrief.

Word ook vrijwilliger

Wij hebben al heel veel vrijwilligers, maar wil je ook leren repareren? Of kun je iets heel goed en wil je daar graag een ander mee helpen en het hem of haar leren?
Meld je aan:

Ik meld me aan!

Foto’s: iStockphoto en Pixabay