Wat: onderhoudstip voor ontkalken | Waarvoor: huishoudelijke apparaten die water gebruiken | Wat heb je nodig?: citroenzuur | Wat kost het?: een paar cent per keer | Voor wie: iedereen die een reparatie wil voorkomen

Reparatie of onderhoud?

Veel van de objecten die wij als Repair Café aangeboden krijgen ter reparatie, zijn niet stuk. Zeker; de boel is ermee opgehouden, maar dan is vaak een filter verstopt of een leiding of pomp verkalkt. En dat kan heel makkelijk voorkomen worden, door geregeld te ontkalken.

Veel van de objecten die wij als Repair Café aangeboden krijgen ter reparatie, zijn niet stuk…

Tip 1: zet een herhalende melding in je agenda: ontkalken!

Onderhoud is meestal niet het meest sexy werk en vaak hebben we er geen zin in. Het grappige is dat het gedoe rond een reparatie veel meer tijd, energie en vaak geld kost dan een beetje onderhoud.
Zet een terugkerende melding in je agenda, bijvoorbeeld voor elk kwartaal. Op die dag, meteen als de melding afgaat, geef je alle apparaten die water gebruiken een kleine beurt. Het duurt maar een kwartiertje.

Zet een terugkerende melding in je agenda.

Tip van Repair Café Jeltje: gebruik citroenzuur om je apparaten te ontkalken

Ontkalken, waarom niet met schoonmaakazijn?

Azijn lost kalk op, zoals de meesten wel weten. Heel geschikt om kranen, geglazuurde tegels en douchebakken mee te reinigen, maar niet goed voor je elektrische apparaten. Azijn tast koper en rubber aan, dat vaak in die apparaten aanwezig is. Er zijn ook dure ontkalkmiddelen te koop, maar het kan voor heel weinig geld en net zo goed.

Citroenzuur is een effectief middel om te ontkalken en bovendien eetbaar en veilig voor de gezondheid. (En het kost bijna niets.)

Tip van Repair Café Jeltje: gebruik citroenzuur om je apparaten te ontkalken

Gebruik citroenzuur!

Citroenzuur kost bijna niets en met een bakje van 100 gram kun je heel lang doen. Citroenzuur is een effectief middel om te ontkalken en bovendien eetbaar en veilig voor de gezondheid. Je koopt het ondermeer bij De Volkskruidentuin op Kinkerstraat 142 A-B in Amsterdam. Ook bij veel toko’s is het te koop, bij Jacob Hooij en online wordt het vaak per kilo verkocht. Heb je een tip waar het nog meer wordt verkocht? Zet het maar onder dit bericht bij de reacties.

Hoe gebruik je citroenzuur?

Los een eetlepel op in een liter water en gooi flink wat van dit mengsel in je koffiezetapparaat, waterkoker, strijkbout, etc en laat de machine lopen. Het is goed om een paar pauzes te nemen en de oplossing de kans te geven haar werk te doen in een paar rondes. Laat afloop schoon water door de machine gebruiken en klaar ben je.

Verkalkte pannen en fluitketels laten zich trouwens ook prima ontkalken met dit middel.

Gebruik het voor je koffiezetapparaat, strijkbout, waterkoker, luchtbevochtiger…

Azijn is heel geschikt om kranen, geglazuurde tegels en douchebakken mee te reinigen, maar niet goed voor je elektrische apparaten.

Foto’s: Lucy Lambriex