Naam: Rinke van Couwelaar | Leeftijd: 66 | Favoriet gereedschap: iFixit-setje & Leatherman | Rol: het Ducttape en de WD40 van de avond | Beroep: projectleider HvA Buurtcampus Nieuw West

Het Ducttape en de WD40 van de avond. Wat betekent dat voor jou?

Ik zorg dat bezoekers en hun objecten gekoppeld worden aan een reparateur. Ik verbind en ik houd overzicht over wie er aan de beurt is. Soms moeten mensen iets langer wachten omdat er geen reparateur beschikbaar is voor hun specifieke object. Ik ben dan ook het smeermiddel als mensen ongeduldig worden bijvoorbeeld. We blijven een vrijwilligersclub en mensen benaderen ons soms als bedrijf. Dat is niet altijd leuk, maar met wat humor lukt het me meestal om het goed te laten verlopen.

Soms moeten mensen iets langer wachten omdat er geen reparateur beschikbaar is voor hun specifieke object. Ik ben dan ook het smeermiddel als mensen ongeduldig worden bijvoorbeeld.

Repareer je zelf ook en hoe is dat begonnen?

Mijn vader was werktuigbouwkundige en repareerde altijd alles zelf. Wij leerden dat van hem zoals zelf je fiets repareren. Ik speelde ook altijd met Meccano.

Ik had vroeger een handenarbeidleraar die uitriep “die Montessorikinderen slopen alles!” En dat klopte wel. Ik haalde graag dingen uit elkaar. Nog steeds trouwens en soms gaat het goed, soms niet. Dan ga ik naar Robert.

Ik had vroeger een handenarbeidleraar die uitriep “die Montessorikinderen slopen alles!” En dat klopte wel. Ik haalde graag dingen uit elkaar. Nog steeds trouwens.

Wat is je kracht?

Nou, Ducttape en de WD40. Verbinden, koppelen, met humor mensen aansporen, zien wat nodig is.

Probeer het uit en het mag mislukken.

Is er iets dat je graag aan mensen wilt leren?

“Probeer het uit en het mag mislukken.” We leren dat ook aan onze studenten aan de HVA. Dat wil ik zelf ook graag beter leren.

Sommige dingen kun je beter door een expert laten doen.

Wat is je spannendste / leukste reparatie-ervaring?

Wat ik heel gaaf vond, was hoe Annemarije laatst voor het eerst in haar leven de accu verving van een MacBook-pro.
Ik heb zelf mijn iMac verpest. De ventilator bleef maar blazen. Ik had een reparatieset gekocht. Heel voorzichtig scherm eraf. Alles ging goed. Uiteindelijk liep er een zwarte baan over het scherm. Dat was wel een wijze les. Sommige dingen kun je beter door een expert laten doen.

Wat me heel tof lijkt, is dat het een vaste plek is waar dingen gerepareerd kunnen worden, waar je koffie kunt drinken, waar grondstoffen bij elkaar komen en gerecycled kunnen worden.

Wat zou je nog eens willen (laten) fiksen?

Ik heb een mooie oude klok van de oudtante van mijn moeder. De herderinnenklok is van gietijzer. Mijn kat heeft deze een keer van de vensterbank getrokken. Ik heb hem provisorisch gelijmd, maar hij moet eigenlijk naar een klokkenmaker, want er is nog meer los.

Gewoon proberen. Het kan mislukken en dat mag.

Heb je een reparatietip?

Gewoon proberen. Het kan mislukken en dat mag.

Welk product vind je goed geproduceerd?

Ik ben echt fysiek verliefd geweest op de eerste iPhone. En de fine liner Copic Multiliner vind ik ook geweldig. Ik heb een messen-fetish. Dit was mijn favoriete mes, de Böker speedlock 2. Die mag niet meer gemaakt worden want het is eigenlijk te gebruiken als een wapen. De vorm en de combinatie van hout en aluminium is prachtig, De bevestiging kun je zien en dus is het mes demontabel. Daar houd ik van. Mijn huidige favoriet is een Japans mesje. Higonokami Ohta FK7. Ik heb het altijd op zak en gebruik het bijvoorbeeld om appeltjes te schillen.

De vorm en de combinatie van hout en aluminium is prachtig, De bevestiging kun je zien en dus is het mes demontabel.

Welke apparaten kunnen beter gefabriceerd worden volgens jou?

Senseo en Nespresso komen als eerste bij me op. Ze zijn niet zonder beschadiging te openen. De onderdelen zijn moeilijk bereikbaar in het apparaat. Ze zijn gewoon niet gemaakt om te repareren. Gek genoeg zijn de onderdelen wel te verkrijgen.
Alle producten die met klikken in elkaar gezet worden vind ik niet goed gemaakt.

Alle producten die met klikken in elkaar gezet worden vind ik niet goed gemaakt.

Heb je een je droom voor Repair Café Jeltje?

Wat me heel tof lijkt, is dat het een vaste plek is waar dingen gerepareerd kunnen worden, waar je koffie kunt drinken, waar grondstoffen bij elkaar komen en gerecycled kunnen worden. Waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Een grote plek die altijd open is en waar mensen elkaar kunnen vinden om dingen te maken. Een maakplaats en opleidingsplaats waar je ook weer de dingen kunt kopen die er gemaakt worden. Er wordt gezegd dat zoiets niet uit zou kunnen. Maar als je er mensen werk kunt geven die anders nooit aan werk zouden komen, verdient het zich op een andere manier terug.

Er wordt gezegd dat zoiets niet uit zou kunnen. Maar als je er mensen werk kunt geven die anders nooit aan werk zouden komen, verdient het zich op een andere manier terug.

Foto’s: Lucy Lambriex