Wat: Vijf stappen | Waarheen: op weg naar reparatie | Welk soort object: elektrische apparaten | Voor wie: iedereen met een apparaat dat het niet meer doet.

Een apparaat houdt ermee op. Wat nu?

Stel, je mixer houdt ermee op of de stofzuiger geeft de geest. ‘Die is stuk’ denk je en je wilt hem weggooien, want repareren is vast te duur. Of je bent al eens bij het Repair Café geweest, maar het duurt te lang voordat je er weer terecht kunt?

Je kunt zelf meteen al iets doen. Doorloop deze vijf stappen en stel vast of het apparaat stuk is (of wellicht alleen maar vies) en zo ja: misschien kun je zelf de reparatie of het onderhoud verrichten.

Doorloop deze vijf stappen en stel vast of het apparaat stuk is (of wellicht alleen maar vies).

Wiebel met het snoer en de plugjes en probeer ook een ander stopcontact.

Stap één: aanzetten en stroomvoorziening checken

Zelfs de meest wakkere persoon vergeet weleens de stekker goed in het stopcontact te doen. Vooral bij apparaten met een losse kabel die in een adapter gaat, wil deze soms losraken. Doe de stekker in het stopcontact (of doe volle batterijen, op de juiste manier, in het apparaat) en zet het apparaat aan. Controleer ook de aan- en uitschakelaar en wiebel met het snoer en de plugjes, zowel bij het apparaat als bij de stekker en probeer ook een ander stopcontact.

Wat gebeurt er? Gaat een lampje branden, hoor of ruik je iets?

Doet het apparaat niets, ga dan naar stap twee.

Zit er een deuk in, is er iets afgebroken?

Stap twee: loop het snoer na

Haal de stekker uit het stopcontact en loop het snoer na. Kijk of er geen breuk is en meet, als je er een hebt en weet hoe deze werkt, met een multimeter het snoer door. Is het snoer in orde, ga naar stap drie.

Stap drie: loop na op beschadigingen

Loop het hele apparaat na op beschadigingen. Zit er een deuk in, is er iets afgebroken?

Stap vier: pleeg onderhoud

Hoe is het onderhoud? Is het apparaat schoon? Heeft er iets gelekt, moet er een filter vervangen of gereinigd worden? Doe hier wat je kunt.

Heeft er iets gelekt, moet er een filter vervangen of gereinigd worden?

Stap vijf: maak open!

Dit is een stap die veel mensen eng vinden, maar doe het gewoon. Haal de stekker eruit, maak het apparaat open en kijk met een zaklamp of het licht van je telefoon.

Wat zie je? Is er iets verbrand? Beschadigd? Los? Ruik je iets vreemds? Is het filter verstopt? Zit er een berg stof in de weg, heeft er iets gelekt? Maak schoon. Doorloop stappen 3 en 4 opnieuw. Doe de stekker er weer in, zet het apparaat aan en kijk (zonder metaal aan te raken).

Wat zie je? Is er iets verbrand? Beschadigd? Los? Ruik je iets vreemds?

Repareer!

Afhankelijk van wat je denkt dat het probleem is, kun je het mogelijk zelf verhelpen. Als je roest ziet op elektrische contacten, kun je dit afkrabben of met een fijn schuurpapiertje verwijderen. Dat kan ook bij batterijen.
Hebben batterijen gelekt? Los de prut op met een beetje azijn op een wattenstaafje of borsteltje. Even goed laten drogen voordat je het gaat testen.

Kijk ook op iFixit, Fixya of YouTube voor hulp. Kun je de oorzaak niet vaststellen met het blote oog (en je neus) of voel je je er niet prettig bij om zelf verder te gaan, kom dan naar Repair Café Jeltje of een van de andere Repair Café’s bij jou in de buurt.
Wij zitten in Amsterdam Oud-West in Buurtsalon Jeltje en we zijn elke eerste vrijdag van de maand open van 19 – 22 uur.

Als je de oorzaak niet kunt vaststellen met het blote oog (en je neus) of je er niet prettig bij voelt om zelf verder te gaan, kom dan naar Repair Café Jeltje.

Foto’s: Lucy Lambriex