Naam: Joke Aarnink | Leeftijd: 69 | Favoriet gereedschap: potlood, nee kwast, nee breinaalden…
Rol: textielreparateur| Beroep: schooljuffrouw

Waarmee is voor jou het repareren begonnen?

Als kind van een jaar of zeven naaide ik stapels poppenkleertjes van stalenboeken. Ik was een voorbeeldige handwerkleerling en mocht de nonnen helpen.

Ik was een voorbeeldige handwerkleerling en mocht de nonnen helpen.

Waar ben je goed in?

Enthousiasmeren en stimuleren is een kracht van me. En ik pak de dingen aan. Ik doe de dingen. Heb lef. Ik begin er gewoon aan en doe de dingen zonder recept, handleiding, regels. Dat is handig als textielreparateur, maar is soms ook een valkuil. Ik ben eigenlijk te lui/gemakkelijk om gebruiksaanwijzingen te lezen.

Ik begin er gewoon aan en doe de dingen zonder recept, handleiding, regels.

Is er iets dat je aan mensen wilt overdragen?

Wat ik heel leuk vind, is om iemand die komt met een half af ding, het vertrouwen en lef te geven iets radicaals te doen, iets uit te proberen. Ik heb een keer iemand geadviseerd haar jurk, die ze niet goed vond zitten, eens om te draaien. Het viel perfect!

Wat ik heel leuk vind, is om iemand die komt met een half af ding, het vertrouwen en lef te geven iets radicaals te doen.

Wat is je leukste reparatie-ervaring?

Het is meer een upcycle-ervaring. Ik ben gek op stalenboeken en heb van allerlei stofstalen fotolijstjes gemaakt en de randen gekartelschaard. Een woord dat niet bestaat, maar er wel zou moeten zijn trouwens.

Ik vind het altijd mooi om van twee dingen iets nieuws te maken.

Staan er reparatie-projecten op je verlanglijstje?

Er ligt hier nog een hele domme oude zijden jurk. Dan denk ik; “ik moet er iets raars mee doen, maar dat doe ik dan niet.”

Ik vind het altijd mooi om van twee dingen iets nieuws te maken. Van twee oude poppen of twee kleertjes bijvoorbeeld.

Koop een goede schaar. Ik kan niet genoeg benadrukken: niet bezuinigen op materiaal en gereedschap.

Wat zou je mensen adviseren die zelf willen repareren?

Koop een goede schaar. Je moet met GOED materiaal werken. GOEDE wol, GOED garen. Ik kan niet genoeg benadrukken: niet bezuinigen op materiaal en gereedschap.

Wat vind je goed gemaakt op textielgebied?

Mooie stoffen, Designers Guild, ambachtelijk gemaakte spullen van mooie materialen.

Waar kan het beter?

Ik ben tegen wegwerpmaterialen en dingen voor eenmalig gebruik.

En meer jonge mensen als textielreparateur lijkt me ook heel leuk en goed. Zodat de kennis wordt overgedragen en blijft voortbestaan.

Kan er nog iets beter/anders bij het Repair Café?

Het zou mooi zijn als er steeds meer bezoekers komen om hun spullen te laten repareren. En meer jonge mensen als textielreparateur lijkt me ook heel leuk en goed. Zodat de kennis wordt overgedragen en blijft voortbestaan.

Ik geef tot de zomer als extensie van Repair Café Jeltje een textielworkshop tegelijk met ons Repair Café.

Voor volwassenen en kinderen van 8 tot 11 waarin je leert hoe je je kleding kunnen repareren of pimpen. Waar je oude technieken ontdekt en die modern leert toepassen.

Een workshop waar je oude technieken ontdekt en die modern leert toepassen.

Denk aan visible mending (dus zorgen dat de reparatie juist een versiering wordt), de schaar erin en korter maken of het kledingstuk een ander model geven, needle felting, van twee kledingstukken een nieuw kledingstuk of tas maken…

Het is een hele mooie activiteit om samen te doen met mensen van verschillende leeftijden. Iedereen kan dan van elkaar leren. De kinderen leren de technieken van de ouderen en zij leren weer vrijer te denken zoals een kind.

Heb je een idee hiervoor of een wens of een vraag aan Joke, stel deze gerust onder dit bericht. Wij zorgen dat je bericht bij Joke komt.

Denk aan visible mending (dus zorgen dat de reparatie juist een versiering wordt), de schaar erin en korter maken…

Foto’s: Lucy Lambriex