Naam: Phil Hallam | Leeftijd: 76 | Favoriet gereedschap: accuboor | Rol: reparateur | Beroep: werktuigbouwkundige

Hoe ben je met repareren begonnen?

Mijn vader was ingenieur bij Boots en hij was altijd bezig met dingen uit elkaar halen en in elkaar zetten. Ik leerde als kind repareren door mee te kijken. Toen ik 11 was haalde ik militaire radios uit elkaar. Op kostschool was ik niet gelukkig en ik weigerde nog naar school te gaan. Ik mocht eindelijk naar een technische school. Daar ben ik begonnen met electronica.

Op mijn elfde heb ik zelf een antwoordapparaat gemaakt van een oude bandrecorder en een draadrecorder, met simpele spoelen met een draad ertussen. Dat werkte prima tot de telefoonmaatschappij er een eind aan maakte vanwege een opvallende ‘power drain’.

“Yes Philip, now it has to be put back together and it has to work.”

Nog een herinnering: Ik was tien. In de eetkamer stond grootmoeders mantelklok en die liep niet gelijk. Ik wist wat het was, maar mij was verboden om eraan te komen. De veertjes waren uitgerekt, waardoor de slinger te lang was en hij te traag liep. Ondanks dat het niet mocht, ben ik hem toch uit elkaar gaan halen. Ik was ermee bezig, en toen kwam mijn vader binnen om zijn pijp te pakken. Hij pakte deze rustig, maakte hem schoon en deed de tabak erin. Toen hij de eerste rookpluim uitblies zei hij: “Yes Philip, now it has to be put back together and it has to work.” Toen hebben we hem samen in elkaar gezet en hij deed het!

Wat is je kracht?

Uitvinder van oplossingen, trouble shooter.

Is er iets dat je graag aan mensen zou leren?

Geduld. Mensen zijn erg kortlontig. Dingen moeten altijd NU gebeuren. In het verkeer ook. Vooral jonge vrouwen op de fiets zijn zo ongeduldig.

Respectvol geduld zou ik graag willen leren aan mensen. In een geduldige aanpak heb je ook meer rust en tijd om het probleem aan te pakken en iets te repareren. In plaats van het meteen vervangen door iets nieuws. Ik heb een hekel aan wegwerpspullen.

Dingen moeten altijd NU gebeuren. In het verkeer ook. Vooral jonge vrouwen op de fiets zijn zo ongeduldig.

Wat is je mooiste reparatie-ervaring?

In Repair Café De Pijp kwam iemand met een jaren-70 Mickey Mouse speelgoedpodium met een band: Mickey Mouse op de piano, Goofy op contrabas, Winny op de viool en Pluto op de drum.

Het zat vol met allerlei nylon draden en stangen om alles aan te drijven. Er was nogal wild mee gespeeld en het geheel was ingestort.

Ik ben wel drie uur bezig geweest om het te repareren. Ik heb sommige stangen vervangen door kleerhangerdraad, alles gesmeerd met Vaseline en toen werkte het weer. De moeder ging het kind ophalen om het te laten zien. De blik van het kind was fantastisch.

De moeder ging het kind ophalen om het te laten zien. De blik van het kind was fantastisch.

Staat er iets op je reparatie-verlanglijst?

Niks speciaals. Ik houd van oude dingen. De oude elektronica van het begin vind ik fascinerend. Vroeger had je op een vierkante inch 0,04 componenten. Nu: bijna drie miljoen. Dat is niet meer te bevatten.

Wat is jouw reparatietip?

Bewaar schroeven altijd in een bak. Laat ze niet los liggen. De magnetische bakjes zijn ideaal, behalve voor de schroefjes van smartphones, want veel daarvan zijn van RVS.

Bewaar schroeven altijd in een bak.

Welke producten zijn volgens jou goed gemaakt?

Bose luidsprekers. Die zitten goed in elkaar. Zij hebben zoveel onderzoek gedaan. Het is niet te geloven wat ze kunnen bereiken in een klein doosje met hoge en lage frequenties. En ze zijn ook te repareren.

B&W luidsprekers zijn ook fantastisch. De basrespons is geweldig. Ik wil alle frequenties kunnen horen.

Het is niet te geloven wat ze kunnen bereiken in een klein doosje met hoge en lage frequenties. En ze zijn ook te repareren.

Welke producten kunnen beter?

Koffiemachines. Nespresso in het bijzonder. Veel te kwetsbaar en moeilijk te repareren. Helemaal de nieuwste generatie is heel moeilijk open te maken.

Relatief goedkope consumentenelectronica, zoals CD-spelers en DVD-spelers, kan ook beter. Deze apparaten hebben steevast een condensator met een werkvoltage net op de grens van het normale werkende voltage.
Er is erg weinig ruimte voor het opvangen van een piekstroom, dus de levensduur daarvan is kort. Ik vind het verdacht dat ze er niet gewoon een krachtiger exemplaar in zetten. Een condensator met een groter werkvoltage kost nauwelijks meer en gaat vele jaren langer mee.

Ik vind het verdacht dat ze er niet gewoon een krachtiger exemplaar in zetten. Een condensator met een groter werkvoltage kost nauwelijks meer en gaat vele jaren langer mee.

Heb je een droom voor het Repair Café?

Een avond of middag waarop alles lukt, met alleen maar blije gezichten.

Het verzamelen van kennis is heel belangrijk. Ik leer nog steeds. Ik zou het mooi vinden als er meer bereidheid is om te ontdekken hoe iets opgelost kan worden. Iedereen zou moeten kunnen leren repareren.

Er is een tekort aan goed opgeleide techneuten en er zouden meer technische universiteiten moeten zijn.

Is er nog iets dat je wilt toevoegen?

Een grote wens van mij is dat meer jonge mensen een technische opleiding gaan doen. Er is een tekort aan goed opgeleide techneuten en er zouden meer technische universiteiten moeten zijn.

Mijn vader zei al: “Too many chiefs and no indians”. Iedereen wil baas zijn, maar men wil niet meer met de handen werken.

Mijn vader zei al: “Too many chiefs and no indians”. Iedereen wil baas zijn, maar men wil niet meer met de handen werken.

Foto’s: Lucy Lambriex