Naam: Sophie Deahl | Leeftijd: 29 | Favoriet gereedschap: sleutels 12 t/m 15 | Rol: reparateur in wording | Beroep: model | VindbaarInstagram

Hoe ben je met repareren begonnen?

Ik heb het altijd al gedaan. Mijn moeder was de reparateur thuis: wasmachine aansluiten, banden plakken etc. Ze zei: “je moet ernaast gaan staan. Ik ga het niet gewoon voor je doen.”
Toen ik 20 was ging ik zelf fietsen bouwen van restanten van andere fietsen. Zo’n gestorven fiets strippen, wielen kopen of vinden. Het was grof-geweld-MacGyver-werk.

Zo’n gestorven fiets strippen, wielen kopen of vinden. Het was grof-geweld-MacGyver-werk.

Wat is je kracht?

Nieuwsgierigheid. Ik ben erg leergierig en ga graag door tot ik het kan. Maar ik kan ook goed inschatten of ik het wel ga kunnen en zo niet, dan ga ik niet zomaar iets openmaken en proberen te repareren.
Ook dingen esthetisch repareren doe ik graag, zoals een vaas heel netjes lijmen of een vergeelde tuinstoel opknappen, een t-shirt met gele zweetvlekken…

En bandenplakken. Dat moet je echt zelf kunnen als Nederlander.

Als je iets aan mensen mocht leren, wat zou het zijn?

Dat je spullen een tweede leven kunt geven. Door te repareren of op een andere manier. Niet zo snel je shit bij het vuil gooien. Je kunt een ander blij maken of jezelf.
En bandenplakken. Dat moet je echt zelf kunnen als Nederlander. Door te repareren krijgt iets meer waarde. Je hebt er meer waardering voor.
Ook draag ik graag alles over op het gebied van motoronderhoud. Olie verversen, knipperlichten etc. Het is heel makkelijk, want ik kan het ook.

Wat is je leukste reparatie-ervaring?

Ik heb een crème-kleurige piano die van mijn tante is geweest. Die was helemaal vergeeld en zag er niet uit. Een pianostemmer gaf de tip om autopoets te gebruiken en nu is hij weer mooi licht.

Is er iets dat je graag zou maken?

Ik wil smartphones leren repareren. Ze zijn zo vervuilend en we zijn eraan verslaafd. We willen ‘m niet te lang kwijt zijn en kopen gauw weer een nieuwe. We gooien ze veel te snel weg.

Foto’s Lucy Lambriex

Heb je een reparatietip?

Niet te snel opgeven. Als jij het niet denkt te kunnen, is er waarschijnlijk wel een ander. En als iets niet gerepareerd kan worden, kan het vaak nog een andere functie krijgen. Gooi niet te snel iets weg.

Bij het Repair Café kun je ook leren dingen te openen, uit elkaar halen en in elkaar zetten. Dat is een belangrijk en vaak tijdrovend deel van de reparatie.

Zijn er producten die je goed vindt gemaakt?

Alle producten die makkelijk uit elkaar kunnen en waar onderdelen van verkrijgbaar zijn, vind ik goed gemaakt. Zoals de Fair phone.
Bij het Repair Café kun je ook leren dingen te openen, uit elkaar halen en in elkaar zetten. Dat is een belangrijk en vaak tijdrovend deel van de reparatie en daarmee help je de reparateur enorm.

Welke kunnen nog beter?

Telefoons en goedkopere elektronische apparaten, zoals koffiezetapparaten en föhns. Maar vooral de smartphones.

Heb je een droom voor het Repair Café?

Dat er genoeg mensen komen met spullen om te repareren en dat het dan ook lukt. En bekendheid krijgen als Repair Café, zodat er meer aandacht komt voor het onderliggende probleem van de afvalstromen. Het stoppen van onnodig afval bij de vuilcontainers.
Ik hoop dat mensen naar Repair Café Jeltje komen met allerlei vragen over repareren en opknappen en dat we er samen over kunnen nadenken en oplossingen kunnen verzinnen. Ik zou willen dat we een Repair Community worden, waar we kennis delen en opdoen.

Wil je nog iets zeggen dat niet aan bod is gekomen?

Dat de vrijwilligers niet zoveel verschillen van de mensen die met hun spullen komen. Het enige is misschien dat wij al geleerd hebben te repareren. Maar wij willen ook nog steeds meer leren. En dat kan iedereen. Dat kunnen we aan elkaar geven.

Ik zou willen dat we een Repair Community worden, waar we kennis delen en opdoen.