Naam: Sjaak Besseling | Leeftijd: 61 | Favoriet gereedschap: kruiskopschroevendraaier | Rol: reparateur | Beroep: computermonteur

Wanneer repareerde je voor het eerst iets?

Toen ik zestien was heb ik een tandwiel vervangen in een Kreidler-brommer. Daar was ik wel trots op. We gebruikten de brommer om naar het land te rijden en onze vader te helpen, die tuinder was.

En toen ik 17 was heb ik een Sony cassettedeck aan een Philips versterker gekoppeld. Die waren toen nog niet compatible.

Toen ik zestien was heb ik een tandwiel vervangen in een Kreidler-brommer. Daar was ik wel trots op.

Wat is je sterke kant?

Rust. Vanuit rust luisteren naar de klant en uitgebreid naar het apparaat kijken en zo de diagnose stellen in plaats van meteen de boel open te maken.

Wat kunnen mensen van je leren?

Hoe mensen het zelf kunnen doen. Zelf repareren. Ik wil ze over de drempel helpen en stimuleren om het gewoon maar eens te proberen.

Ik wil mensen over de drempel helpen en stimuleren om het gewoon maar eens te proberen.

Heb je een spannende reparatie-herinnering?

Een groothandel had een server met problemen, waardoor het verlies van de hele dagomzet dreigde. Het bleek dat twee problemen, hardwarematig en softwarematig, tegelijk optraden en elkaar verergerden. Ik heb toen met de systeembeheerder een hele nacht doorgehaald en het is ons gelukt de boel weer aan de praat te krijgen voor de volgende dag.

Maakt het je uit wat je repareert?

Ik vind eigenlijk alles wel leuk om te maken, zo ben ik nu een tafeltennisrobot aan het repareren en deze nutteloze vinger, die als enig doel heeft het knopje waarmee hij in werking wordt gezet, weer uit te zetten.

Ik vind eigenlijk alles wel leuk om te maken, zoals deze nutteloze vinger, die als enig doel heeft het knopje waarmee hij in werking wordt gezet, weer uit te zetten.

Trek altijd de stekker uit het stopcontact door de stekker zelf te pakken en trek niet aan het snoer.

Welke reparatietip kun je geven?

Trek altijd de stekker uit het stopcontact door de stekker zelf te pakken en trek niet aan het snoer. Hierdoor ontstaat vaak onnodig een kabelbreuk.

En: als je een apparaat of adapter uitzet voor een reset, doe hem dan niet meteen weer aan. Wacht minimaal 20 seconden zodat alle elektrische lading eruit is. Wacht ook als je een apparaat hebt geopend 20 seconden met het aanraken van de onderdelen, want deze kunnen nog onder spanning staan.

Wacht minimaal 20 seconden voordat je een apparaat weer aanzet of van binnen aanraakt, zodat alle elektrische lading eruit is.

Welke producten vind je goed gemaakt?

Producten die je uit elkaar kunt halen, zoals computers (behalve Apple).

Welke producten vind je niet goed gemaakt?

Nespresso-apparaten vragen een speciale sleutel om hem open te krijgen. Dat lijkt me onnodig ingewikkeld. En speelgoed is vaak aan elkaar gelijmd en moeilijk te openen en dus moeilijk te repareren.

Nespresso-apparaten vragen een speciale sleutel om hem open te krijgen. Dat lijkt me onnodig ingewikkeld.

Heb je een droom voor het Repair Café?

Zoals het nu gaat vind ik het heel gezellig en leuk en de variatie van de objecten vind ik mooi. Een Malle Pietje-magazijn lijkt me heerlijk. Waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt.

Een Malle Pietje-magazijn lijkt me heerlijk. Waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt.

Foto’s: Lucy Lambriex