Naam: Frank Met | Leeftijd: 58 | Favoriet gereedschap: accuboor | Rol: reparateur | Beroep: projectmanager IT

Ik was een jaar of 12 en leerde fietsen repareren. Het gezin had er vijf en ik was de fietsenmaker.

Hoe ben je met repareren begonnen?

Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was doe-het-zelf-er, klusser, bouwer… hij heeft alles zelf geleerd. Wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken. Hij had een schuurtje, he-le-maal vol met gereedschap.

En hij heeft mij erin meegesleept. Ik was een jaar of 12 en leerde fietsen repareren. Het gezin had er vijf en ik was de fietsenmaker. Dat ging niet alleen om bandenplakken. Ook bijvoorbeeld het uit elkaar halen van een terugtrapnaaf. Eerst met pa en daarna zelf.

Wat is je kracht?

Creativiteit. Het zoeken naar alternatieve oplossingen. En ik repareer graag dingen die ik kan zien. Niet de electronica, maar meer de mechanische dingen. Al kijk ik graag mee met collega-reparateur Phil, die diep in het hart van apparaten duikt.

Wat zou je graag aan mensen leren?

Wees niet bang om iets uit elkaar te halen. Mijn vader zei altijd: “Als je het bij het uit elkaar halen niet hoeft te slopen, kan het ook weer in elkaar.”

Wees niet bang om iets uit elkaar te halen. Mijn vader zei altijd: “Als je het bij het uit elkaar halen niet hoeft te slopen, kan het ook weer in elkaar.”

Wat is een lastige reparatie-ervaring voor je?

Wat ik niet leuk vind is half werk te doen, zoals dunne draadjes aan elkaar solderen, terwijl je ze eigenlijk even aan een nieuw stekkertje zou moeten vastmaken. Ik vind een niet-solide, provisorische oplossing niet fijn. Soms gebeurt dat omdat de winkels gesloten zijn en iemand wel wil dat het weer werkt.

Ik vind een niet-solide, provisorische oplossing niet fijn.

Ik vind het het leukst als mensen heel blij zijn met een reparatie.

Wat zou je graag eens repareren?

Ik vind het het leukst als mensen heel blij zijn met een reparatie. Het maakt me niet zoveel uit wat ik repareer. Maar als ik moet kiezen, dan steken fietsversnellingen er wel bovenuit. Ik vind het leuk om een naaf uit elkaar te halen, te reviseren en weer in elkaar te zetten. Daarvoor zouden we wel een bankschroef moeten hebben. Helaas heb ik er net een naar Gered Gereedschap gebracht.

Heb je een reparatietip?

Maak foto’s als je het object uit elkaar haalt. Zo weet je waar alles hoort en in welke volgorde je het weer in elkaar kunt zetten.

Maak foto’s als je het object uit elkaar haalt.

Welke producten vind je goed gemaakt?

Fietsen. Die zijn over het algemeen goed te demonteren en repareren, zonder al te veel speciaal gereedschap.

Welke zouden beter kunnen?

Bijna alles. Waar het om gaat, is of het al dan niet demontabel is. Meestal wordt het in elkaar geklonken. Ik laat me niet tegenhouden, want ik boor de klinknagel eruit, maar het zou beter kunnen. Het zou veel onderhoudsvriendelijker moeten zijn.

Een voorbeeld van een slecht gemaakt product: Nespresso-apparaten. Zij gebruiken ook rare schroeven. Robert heeft zelf een sleutel gemaakt waarmee het apparaat wel opengemaakt kan worden. Maar dat is toch vreemd, dat dat nodig is. Een heleboel dingen zijn er niet op gemaakt om door de mensen zelf gerepareerd te worden.

Dat is toch vreemd, dat dat nodig is. Een heleboel dingen zijn er niet op gemaakt om door de mensen zelf gerepareerd te worden.

Wens je iets voor Repair Café Jeltje?

Ja, een permanente opstelling zou heel mooi zijn. Een werkplaats waar mensen ook zelf kunnen komen om te repareren. Met gereedschappen en genoeg ruimte.

Een permanente opstelling zou heel mooi zijn. Een werkplaats waar mensen ook zelf kunnen komen om te repareren.

Foto’s: Lucy Lambriex