Naam: Anneloes Dijkman | Leeftijd: 29 | Favoriet gereedschap: Bahco dopsleutelset met ratel en ook inbussleutels | Rol: junior-reparateur | Beroep: freelance projectmanager en illustrator | Vindbaar: anneloesdijkman.com

Toen ik uit huis ging op mijn 17e kreeg ik een gereedschapskist van mijn vader.

Hoe ben je met repareren begonnen?

Toen ik uit huis ging op mijn 17e kreeg ik een gereedschapskist van mijn vader. Hij deed alles zelf. Hij naaide zelf kleding, hij bouwde het kippenhok met ons, hij maakte zelf wijnrekken, hij stopt nog steeds zijn sokken.

Ik ben met fietsen repareren en bouwen begonnen omdat ik een vriendje had met een hele coole fiets. Hij had een giga-atelier. Hij regelde een oud frame voor me, maar ik moest hem zelf in elkaar zetten. Ik had me erin vastgebeten en heb er uiteindelijk vijf gemaakt.

Sophie heeft me erbij gehaald. Wij bouwden samen fietsen en ze zei dat het Repair Café is echt iets voor mij zou zijn. En dat klopt.

Sophie heeft me erbij gehaald. Wij bouwden samen fietsen en ze zei dat het Repair Café is echt iets voor mij zou zijn. En dat klopt.

Wat is je kracht?

Ik ben niet bang om iets open te maken en logisch te redeneren wat er mis kan zijn. Ik doorzie systemen wel snel, of iets logisch is of niet. Of het probleem bij een kabeltje zit of ergens anders.

Is er iets dat je graag aan mensen wilt leren?

Het besef dat het meestal niet zo ingewikkeld is en gewoon open kan. Er is meestal wat te redden. I.p.v. alles maar weg te gooien zonder na te denken. Dat vind ik echt erg.

Besef dat het meestal niet zo ingewikkeld is en gewoon open kan. Er is meestal wat te redden.

Wat is je spannendste / leukste reparatie-ervaring?

Toen ik een stofzuiger moest repareren samen met Annemarije. De volle stofzuigzak was geëxplodeerd en hij was heel vies. Na lang zoeken en alles open te hebben gemaakt, bleek het snoer te zijn losgelaten. Dat hebben we toen opnieuw vastgezet. Ik was heel trots dat het gelukt was.

Het doet me goed als mensen heel blij zijn met een geslaagde reparatie.

Het doet me goed als mensen heel blij zijn met een geslaagde reparatie.

Na lang zoeken en alles open te hebben gemaakt, bleek het snoer te zijn losgelaten.
Dat hebben we toen opnieuw vastgezet. Ik was heel trots dat het gelukt was.

Staat er iets op je reparatieverlanglijstje?

Ik zou meer met electronica willen oefenen en er meer over willen leren. Ik vind het leuk om verrast te worden door nieuwe dingen.

Bijna alles is op YouTube te vinden. Maak het gewoon open.

Wat is jouw reparatietip?

Dat bijna alles op YouTube te vinden is. Maak het gewoon open. Lukt het niet, kom er dan mee naar het Repair Café.

Denk niet te snel dat het niet meer gerepareerd kan worden.

Welke producten zouden beter gefabriceerd / ontworpen kunnen zijn?

Speelgoed, zoals alles van plastic dat aan elkaar gelast zit en niet open kan. Vooral speelgoed met geluid of beweging is vaak slecht gemaakt. Bedoeld om stuk te gaan. Electronisch spul zoals een autosleutel met een geluidje. 

Vooral speelgoed met geluid of beweging is vaak slecht gemaakt. Bedoeld om stuk te gaan.

Wat is je droom voor Repair Café Jeltje?

Dat het groter wordt en vaker plaatsvindt, bijvoorbeeld elke twee weken. En dat er meer jonge mensen komen. Dus meer jonge reparateurs en meer jonge bezoekers.

Insta stories maken met reparatie-tutorials zou ook tof zijn, alleen is dat wel veel werk.

Wil je nog iets kwijt?

Repair Café Jeltje vervult een buurtfunctie en dat vind ik belangrijk. Het is essentieel om een connectie met de buren te hebben. Ik woon hier nog niet zo lang en het is leuk om meer mensen uit de buurt te leren kennen.

Repair Café Jeltje vervult een buurtfunctie en dat vind ik belangrijk. Het is essentieel om een connectie met de buren te hebben.

Foto’s: Lucy Lambriex